BURSADA KENTSEL DÖNÜŞÜM
1999 yılında deprem gerçeği ile yüz yüze kalan ülkemizde inşaat mühendisliği mesleğinde ciddi değişimler yaşanmış ve devrim niteliği taşıyan önemli kanunlarda, yönetmeliklerde revizyonlara gidilmiştir. Afet yönetmeliği, yapı denetim yönetmeliği, ısı yalıtım yönetmeliği, yapı iş güvenliği v.s. gibi inşaat sektörünü direkt etkileyen yasalar çıkarılmıştır. Son olarak riskli binaların tespiti, yıkılması ve yerine daha güvenli ve denetimli binaların yapılması için 2012 yılında 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında ki kanun yürürlüğe girmiştir.
Bu kanunun amacı afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde mühendislik standartlarına uygun sağlıklı ve güvenli yaşam çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme veya yıkılıp yeni binalar oluşturmayı hedef almıştır. Aslında genel olarak kanuna bakıldığında hedef kitle gerçekten düşük nitelikli ve çürük binaların yıkılması hedeflenirken günümüzde geldiğimiz noktada şehirlerin rant getirebilecek bölgeleri öncelikli olarak seçilerek dönüşüme başlanmıştır. Örneğin bize göre İstanbul Kadıköy ilçesi ile Bursa Nilüfer ilçesi bu konuda öncelikli semtler olmaması gerekirken, günümüzde sanki en çürük binalar bu bölgelerdeymiş gibi yoğunlukla bu ilçelerde dönüşümler başlamıştır.
Kentlerin doğa gibi yenilenmeye, iyileşmeye ve sağlıklı çevreler oluşumuna ihtiyacı vardır. Ancak kentsel dönüşüm esnasında sosyal ihtiyaçlarımızı karşılayana sosyal donatı alanları da ihmal edilmeden gerekirse bazı bölgelerde küçük miktarlarda emsal artışı veya bazı başka devlet imkanları devreye sokularak daha hızlı sonuca ulaşılabilir. Bu konuda halkın daha duyarlı davranması ve her şeyi devletten beklemeden devletin tanıdığı kira yardımı, faiz desteği, harç muafiyeti gibi imkanlardan faydalanarak bu süreci daha da ileriye taşınması mümkündür. Bu konuda firmamız da elinden geleni yapmakta, deneyimli ekibimizle birlikte bu süreçte sorumluluk almaktan kaçınmamaktayız.
İKOL YAPI DENETİM LTD. ŞTİ.